Vieze diesels vermoorden 290 Belgen

559

In gans Europa kwamen er 9.830 mensen vroegtijdig aan hun einde door dieselwagens.

De Noorse, wetenschappelijke organisatie vroeg zich af hoe schadelijk de uitlaatgassen van een diesel nu echt zijn en startte een groots onderzoek.

Het is stilaan geen geheim meer. In de praktijk ligt het verbruik, en dus ook de uitstoot, een pak hoger dan op papier: of het nu een benzine- of een dieselauto is. Dat betekent dat er dagelijks veel meer giftige gassen in de atmosfeer geblazen worden en de onderzoekers calculeerden dat daardoor heel wat mensen vroegtijdig naar de eeuwige jachtvelden trekken.

Als dieselauto’s op de openbare weg evenveel stikstofoxide zouden uitstoten dan op papier bij de dealer, dan zouden ze maar de helft aan doden maken. Straffer nog: als diesels even proper zouden zijn dan benzinewagens, dan zouden er zelfs een driekwart minder slachtoffers vallen. Dat berekenden de onderzoekers.

België is slechts een voorschoot groot. Toch zijn er in ons land in 2013, 290 dodelijke dieselslachtoffers gevallen. Als de theoretische limieten zouden gerespecteerd worden, dan zouden dat er ‘slechts’ 150 zijn. En als diesels even proper zouden zijn als benzineauto’s, nog maar 50.

In Italië vielen in datzelfde jaar de meeste dieseldoden. De volledige tabel vindt u onder.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur