Volgens de wetenschap heeft dit Mario Kart-personage telkens de grootste winstkansen

198

Gameverslaving gaat erkend worden als een stoornis. U bent verslaafd als gamen dwangmatig uw leven domineert. 

Het feit dat de Mario Kart-games al meer dan 25 jaar bestaan zou dit spelletje weleens een van de grondleggers kunnen zijn van deze verslaving. In 1992 kwamen de spelontwikkelaars van Nintendo op het idee om de populaire personages uit Super Mario World in autootjes te stoppen en ze te laten racen in een nieuwe game: Super Mario Kart. U kon kiezen uit acht personages die tijdens het racen tegen elkaar items konden oppakken om zichzelf een snelheidsvoordeel te geven of om de tegenstander juist te verhinderen. Het spel is met acht miljoen verkochte exemplaren een van de best verkochte SNES- games – Super Nintendo Entertainment System – ooit. Het wordt zelfs gezien al een van de beste videospellen ooit gemaakt.

Nu heeft wetenschapper Henry Hinnefeld, een data-analist aan de Universiteit van Illionois, een belangrijke vraag opgelost. Namelijk welk personage is het beste van ze allemaal? Hij schreef op zijn website: “Het concept van Pareto efficiëntie helpt bij situaties waarbij er meerdere mogelijkheden zijn betreffende keuzes die gecombineerd kunnen worden voor een resultaatIets is het Pareto efficiënt wanneer er een uitkomst is waarbij het onmogelijk is iets te verbeteren zonder een andere uitkomst daarmee te verslechteren.” 

Uitgelegd in gewone mensentaal: het meest Pareto efficiënte personage is degene die zijn resultaten verbetert terwijl hij zijn zwakheden vermindert. Het personage dat volgens Henry het beste scoorde met een 11 op 15 volgens de Pareto-optimaal berekeningen is… Wario. Deze gemene dikzak is het tegenovergestelde van Mario en in de gaming-wereld is dit personage steeds op zoek naar poen. 

Met andere woorden…it’s good to be bad.

REACTIES