Voor u getest: BMW’s meest eigenwijze SUV (foto’s)

1.034

Buitengewoon scherp en snedig, precies zoals u het van een BMW kunt verwachten. Er is echter een maar…

“Kijk, er zit verdorie nog een gat tussen de X1 en de X3”, zo kwamen ze onlangs verbijsterd tot de conclusie bij BMW. Designdirecteur Adrian Van Hooydonk haalde zijn gescherpt potlood boven en begon te tekenen.

Hofmeister-knik

Wat hij op papier zette, week vrij ver af van wat we bij BMW gewend zijn. De zo herkenbare BMW-nieren zijn voor het eerst onderaan breder dan bovenaan en de – eveneens typerende – zogenaamde Hofmeister-knik, de kromming in de C-stijl is… verdwenen! Op diezelfde C-stijl prijken nu BMW-logo’s: een knipoog naar de CS, een dynamische coupé van weleer.

Coupé, inderdaad. Want de X2 heeft niet de aflopende daklijn zoals zijn grote broers X4 en X6, maar toch wel wat stijlkenmerken van die carrosserievariant. De daklijn is laag, de raampartijen klein. Dat geeft de X2 een dynamisch, heel apart uiterlijk.

Binnenin is het, op enkele details na, gewoon een X1. Op zich is dat ook niet verwonderlijk natuurlijk: de X2 ìs een X1 met een andere carrosserie. Dat wil zeggen: tegenwoordig voorwielaangedreven in de basis, optionele – maar bij bepaalde motoriseringen toch weer standaard – vierwielaandrijving.

Wij reden met de xDrive 20d. Zoals de naam al doet vermoeden: vierwielaandrijving en een 2-liter diesel met 190pk in het vooronder. De X2 rijdt heel dynamisch en sportief. Messcherp laat hij zich van bocht tot bocht sturen. Daar waar u met een gemiddelde SUV al lang gewoon rechtdoor zou gaan, bijt de X2 zich vast in het asfalt om zich – haaks als het moet – om te smijten. Het onderstel communiceert precies wat er onder uw kont gebeurt, zonder daarbij oncomfortabel te worden. Enerzijds zoals u dat van een BMW kunt verwachten natuurlijk, maar anderzijds toch wel opmerkelijk voor een bijna 1,7 ton wegende auto die nogal hoog op de poten staat.

Ons testexemplaar zit ook nog eens redelijk goed in de opties. Een navigatiesysteem dat zowel met het aanraakscherm, stembediening als een draaiknop te bedienen valt. Een head-up display die alle relevante informatie in de voorruit projecteert. Actieve cruise control, Collision Warning, Lane Departure Warning en zelfs een heuse file-assistent. Met dat laatste rijdt de auto volledig zelfstandig in de file tot 60 km/u, houdt hij voldoende afstand van uw voorligger en blijft hij netjes binnen het rijvak. Om het dynamische karakter extra in de verf te zetten, is hij aangekleed met een M Sport X-pack.

Wat is dan de maar? De prijs. De instapper is de sDrive 18i, die vanaf 32.100 euro kost. Voor dat geld heeft u een voorwielaangedreven, 140pk sterke en 1.500cc grote driecilinder. De 2-liter diesel heeft een vanafprijs van 41.800 euro. Ons goed uitgerust exemplaar heeft een prijskaartje van 58.555 euro.

Een heleboel geld, maar u heeft dan natuurlijk wel de scherpst sturende en misschien wel meest eigenzinnige, kleine SUV.

1

Picture 1 of 26

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur