Vrouwen in Syrië: “Europa, stamp asjeblief onze mannen buiten!”

6.033

Syrische jongemannen vluchtten de laatste jaren massaal richting Europa, en dat heeft zo zijn gevolgen. Er lopen in Syrië haast geen mannen meer rond, waardoor heel wat vrouwen naar een vent gaan smachten…

Johan-Mathias Sommarström is een Zweedse reporter, die eerder deze maand naar Syrië trok. Hij kon zijn ogen niet geloven, toen hij er door de straten liep. Hij kwam bijna alleen maar vrouwen tegen. Hij sprak over zijn ervaring in Syrië op SverigesRadio.

In de straten van Damascus vroeg hij twee studentes die hij tegenkwam, Safaa en Sheima, waar alle manskerels uithingen. “Kijk om je heen,” klonk het, “niet alleen op straat, maar ook in de scholen en in cafés: zeventig procent van de bevolking hier, zijn tegenwoordig vrouwen.”

Hoe dat komt? Het zit er al enkele jaren serieus tegen in Syrië. Veel jonge mannen vluchtten naar Europa. Sommigen toen ze de oorlog te dichtbij zagen komen, anderen omdat ze schrik hadden gearresteerd te worden. De meesten vluchtten omdat ze aan de militaire dienst wilden ontsnappen. Heel wat van de mannen die wel deelnamen aan de oorlog, zijn inmiddels gesneuveld.

Lina, een lerares in Syrië, vindt dit een groot probleem. “Veel jonge vrouwen zullen noodgedwongen ongehuwd blijven. Er zijn simpelweg niet genoeg mannen. Bovendien moet het land terug opgebouwd worden. Er zijn vele sterke mannen nodig om al dat zware werk te verrichten, maar die zijn er niet. Ik zie maar één oplossing: dat Europa onze mannen buitenzet, zodat ze wel terug moeten komen. Ze moeten meehelpen om ons land weer op te bouwen. Dus Europa: stamp asjeblief onze mannen buiten!”

“Er zijn nu al verschillende vrouwen taxichauffeur, wat voordien een beroep was dat enkel voor mannen was weggelegd. Hier en daar zijn er ook al vrouwen die aan auto’s sleutelen, uit noodzaak.”

Al ziet Lina er ook wel iets positiefs in: “Voorheen werd het niet geaccepteerd dat vrouwen zulke beroepen uitoefenden. Nu wordt onze samenleving gedwongen om dit te accepteren. Het is dus wel goed voor de emancipatie van de vrouw.”

Johan-Mathias Sommarström sprak er ook met enkele tienermeisjes, die er voetbal speelden op een plein. “Onze jongens moeten terugkomen, we missen ze. Soms, wanneer we de mannen te erg missen moeten we, laten we zeggen, iets minder conventionele methoden gebruiken.”

Het probleem zal zich wel stellen, maar die ‘zeventig procent vrouwen’ zullen we toch maar met een korreltje zout nemen. Er zijn geen officiële cijfers van, maar uit cijfers van 2013 bleek dat er toen nog iets meer mannen dan vrouwen rondliepen in Syrië. 1,05 mannen op 1 vrouw, om precies te zijn. Het grootste ‘vrouwenoverschot’ was er toen in Estland, met slechts 0,84 mannen per vrouw. 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur