“Vrouwen zijn beter in het verstoppen van overspel dan mannen”

729

Volgens onderzoek blijkt dat het gewoon van hun gezicht af te lezen is.

Onderzoekers aan de universiteit van West-Australië deden een bizar, maar interessant onderzoek. Ze vroegen aan 1.500 deelnemers om plaatjes van 101 mannen en 88 vrouwen nauwkeurig te bekijken, om vervolgens te beoordelen of het al dan niet scheve schaatsrijders/ -sters betroffen.

Wat bleek? Zowel de mannelijke als de vrouwelijke deelnemers haalden de ontrouwe venten er zo uit, maar wisten de naast de pot pissende vrouwen niet te vinden.

De wetenschappers die het onderzoek leidden, waren aanvankelijk verbaasd door het resultaat, maar ze vonden er wel een evolutionaire verklaring voor.

Vrouwen zouden namelijk het ‘instinctieve’ verlangen koesteren om een man te vinden die hen helpt bij het opvoeden van een kroost. Zij zijn dus beter af met een trouwe vent, dan één die het na de bevruchting aftrapt, op weg naar het volgende bloempje.

Ook mannen zouden baat hebben bij het herkennen van ontrouwe kerels. Zo herkennen ze volgens de onderzoekers een vent die zinnens is in het honingpotje van hun partner te roeren, en kunnen ze die op afstand houden, zodat ze niet opgescheept gaan zitten met een kind dat – biologisch gezien – niet van hen is.

De onderzoekers ontdekten ook dat overspelige mannen enkele gezichtskenmerken gemeen hadden. Een scherpe kaaklijn, forse wenkbrauwen en een kloeke neus. Dat kan dan weer gelinkt worden aan een hoger testosterongehalte. En mannen met veel testosteron in hun lijf, die hebben nu eenmaal een haast instinctieve drang om zoveel mogelijk bloempjes te plukken – en zijn dus vaker ontrouw in een relatie.

En nu we het toch over hormonen hebben: ‘vrouwelijke’ vrouwen produceren meer oestrogeen. Waarom dat, in tegenstelling tot bij testosteronmannen, niet aan hun gezicht af te lezen valt? Ook daar hebben de onderzoekers een antwoord op: vrouwen met meer oestrogeen in hun lijf zijn niet per se ontrouwer dan andere vrouwen.

De moraal van het verhaal: overspelige vrouwen kunnen hun promiscuïteit beter verstoppen dan naast de pot pissende venten.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur