Waarom is de Toren van Pisa nog niet omver gevallen?

367

Theoretisch gezien had-ie tijdens de eerste de beste aardbeving zomaar omver kunnen kukelen. Maar dat doet de scheve én kromme Toren van Pisa niet. Na vijfhonderd jaar zoeken, vonden wetenschappers eindelijk waarom.

De Toren van Pisa werd gebouwd als klokkentoren bij de kathedraal van Pisa. Toen ze er in het jaar 1173 aan begonnen, ging de toren al overhellen. De ingenieurs van toen vonden er niet beter op dan loodrecht verder te bricoleren. Daarom staat de toren niet alleen scheef, maar is hij ook nog eens krom.

Hoe scheef hij staat? In 1990 was dat zo’n 5,5 graden. Toen de toren vervolgens gerestaureerd werd, werd hij ook iets rechter gezet. 3,9 graden om precies te zijn. Zo zal hij de eerstkomende drie eeuwen niet omver vallen.

De toren zakte zo scheef omwille van de zachte ondergrond langs de ene kant. In Italië durft de aarde al wel eens beven en ingenieurs vragen zich al zo’n vijf eeuwen af, hoe het komt dat de Toren van Pisa tijdens zo’n beving niet helemaal omver valt.

Nu heeft een groep van achttien ingenieurs het antwoord op die vraag gevonden. “Omwille van de dynamische interactie tussen de ondergrond en de structuur van de toren”, klinkt dat. Of met andere woorden: die zachte ondergrond vangt aardschokken beter op dan een harde ondergrond dat zou doen, waardoor de toren gespaard blijft.

U ziet: het antwoord op eeuwenoude vragen kan soms verrassend eenvoudig zijn.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur