Wat kan je (niet) meejatten van je hotelkamer?

985

En wat gebeurt er wanneer je de wodka uit de minibar opdrinkt en het flesje weer vult met water?

Het is zomervakantie en heel wat mensen trekken er op uit. Sommigen met hun tent, anderen met een caravan en nog anderen gaan op hotel. In zo’n hotelkamer vallen allerlei zaken te bespeuren die te heet noch te zwaar zijn om in je vallies te proppen en weer mee huiswaarts te nemen. Maar wat mag je eigenlijk allemaal meejatten? En wat gebeurt er wanneer je dingen meeneemt die je eigenlijk niet mag meenemen? Wij zetten het voor jou op een rijtje.

Toiletgerief: neem maar mee

In bijna alle hotelkamers vind je toiletgerief terug. Kleine zeepjes, flesjes shampoo, conditioner en badschuim enzovoort. Die mag je gerust mee naar huis nemen. Straffer nog: hotels hebben niet liever dan dat je die meeneemt. Ze zijn namelijk niet geschikt om te hervullen en de volgende gasten verwachten natuurlijk nieuwe exemplaren. Als jij ze niet meeneemt, dan moet het hotelpersoneel ze toch maar weggooien.

Tegenwoordig zijn er wel meer en meer hotels die op grote, hervulbare verpakkingen overschakelen, om de afvalberg te verkleinen. Die moet je uiteraard niet meenemen.

Pantoffels: steek die ook maar in je koffer

In de kleerkast van menig hotel vind je enkele paren goedkope slippers terug. Het is immers geen strak plan om op je blote voeten rond te lopen in je kamer. Het tapijt wordt er wel dagelijks gestofzuigd, maar bijna nooit écht gereinigd. De kans is bijgevolg groot dat het tapijt nog restanten van lichaamssappen van vorige gasten bevat.

Die pantoffels zelf, die worden ook nooit hergebruikt. Je weet immers maar nooit wat voor paddenstoelen sommige mensen tussen hun tenen hebben groeien. Hotels rekenen er dus zo’n beetje op dat je die slippers ook meeneemt.

Paraplu: mag mee naar huis

Meer en meer hotels laten paraplu’s maken voor hun gasten. Maar zo’n paraplu kost eigenlijk haast niks om te laten produceren. Tuurlijk staat er ook altijd de naam van het hotel op, waardoor je in de regen een wandelend reclamebord bent voor de zaak. Hotels hebben bijgevolg niet liever dan dat je hun paraplu’s meeneemt.

Badjassen: best terughangen na gebruik

Enkele jaren geleden maalden hotels er niet om dat er af en toe een badjas verdween. Maar toen het meenemen ervan een heuse rage werd en bijgevolg een niet onbelangrijke kostenpost voor een hotel, moest er een einde aan komen.

Tegenwoordig dragen de kapstokken waar die badjassen op hangen, de boodschap dat ieder verdwenen exemplaar zal aangerekend worden. En reken er maar op dat die dan iets duurder uitkomt dan pakweg in de H&M. Zo schrok een gast van het prestigieuze, Londense hotel Goring – waar een kamer voor een nacht al snel 800 euro kost – zich onlangs een hoedje toen-ie omgerekend 9.600 euro moest dokken voor de badjas in zijn valies.

Schrijfgerief: neem (soms) maar mee

Een plastieken balpen met daarop de naam of het logo van het hotel? Ze rekenen erop dat je die meeneemt wanneer je weer vertrekt. In de chiquere etablissementen gebeurt het wel eens dat er een vergulde Mont Blanc – we noemen maar een merk – in een lederen tasje op het bureau ligt als schrijfgerief. Die dient natuurlijk dan weer niet om mee te nemen.

Kussens: die laat je natuurlijk liggen

Hoewel dat niet voor alle mensen even natuurlijk is. In sommige hotels zijn gestolen kussens zo’n plaag, dat een verdwenen exemplaar alsnog van je creditkaart gehouden wordt of je een factuur achternagestuurd krijgt. De prijs ligt dan een stukje hoger dan bij pakweg IKEA.

De inhoud van de minibar: laat die maar staan

In de minibar op de kamer zit vaak water, frisdrank, wijn en sterke drank, maar dan wel aan knotsgekke bedragen. Voor de prijs van een flesje sterke drank van vijf centiliter, heb je bij de supermarkt al een fles van zeventig centiliter.

Geen wonder dus dat al menig hoteldrinker op het puike idee kwam om de wodka op te drinken, het flesje weer te vullen met water en terug te zetten. Dan moet de volgende gast zijn plan maar trekken met dat peperdure water, toch?

Verkeerd gedacht. Hotelpersoneel is niet achterlijk. Het eerste wat een kamermeisje doet wanneer jij uitcheckt, is de minibar nakijken. En of de metalen zegels van de sterke drank nog intact zijn. Trouwens: meer en meer minibars in hotels hebben ingebouwde sensoren waardoor de koelkast ‘weet’ welke flesjes je hebt uitgenomen of verplaatst.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur