Weet jij waar in Europa de loonkosten het hoogst zijn?

412

Over de loonkost in België is al veel geschreven. De regering Michel I kwam met de indexsprong op de proppen als wondermiddel voor de hoge loonkost in ons landje. De Zweedse coalitie koos voor een beleid van loonmatiging om zo de concurrentiekracht van onze economie terug aan te zwengelen. Of dit nu de beloofde resultaten heeft gegeven, is al langer voer voor discussie.

Wanneer we de cijfers van onze loonkostenhandicap vergelijken met onze buurlanden, kunnen we enkel concluderen dat ze tegenvallen. België kent na Denemarken en Luxemburg nog steeds de hoogste loonkost in Europa. Toch stegen onze lonen vorig jaar nauwelijks.

Onderstaande grafiek van Statista maakt duidelijk dat de loonverschillen binnen de Europese Unie gigantisch zijn. In Denemarken zijn de loonkosten het hoogst. Voor een uur arbeid betaalt een werkgever daar gemiddeld 44,70 euro. In ons land kost een gemiddeld uurloon 40 euro. Maar datzelfde uur werken kost in Bulgarije slechts 5,30 euro. Onderstaande berekeningen van de loonkosten zijn inclusief belastingen en sociale premies.

Onze buurlanden doen het ook nog steeds beter. Zo staat Nederland op de achtste plaats met een gemiddeld uurloon van 34.70 euro. In Frankrijk kost dit 36,5 euro en in Duitsland 35 euro. Bij onze Luxemburgse buren kost een gemiddeld uurloon 40,3 euro aan de werkgever. Dat is 0,30 cent meer dan bij ons.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur