Willen mannen een slimmere vriendin of juist niet?

333

Mannen geven bijna allemaal aan dat ze graag een slimme vrouw willen. Maar is dat wel zo? Volgens een onderzoek van Personality and Social Psychology Bulletin blijkt dat mannen toch liever een slimme vrouw uit de weg gaan.

Wat hebben de onderzoekers opgemerkt? Mannen zeggen dat ze graag met een intelligente dame daten. Maar in praktijk blijkt dat dus helemaal anders uit te draaien. Wanneer ze een vrouw met redelijk wat ambitie en intelligentie ontmoeten, weten veel mannen niet wat ze er mee aan moeten en kiezen liever het hazenpad.

De onderzoekers lieten de mannen profielen zien van vrouwen die hoger of lager scoorden op een IQ-test. De mannen wisten dus duidelijk welke dames een hoger IQ hadden dan henzelf. De mannen gaven aan dat ze liever vrouwen daten die hoger scoorden op de IQ-test dan vrouwen die lager scoorden.

Maar toen de mannen de vrouwen daadwerkelijk ontmoetten, bleek dat ze opeens veel minder geïnteresseerd waren. Ze beoordeelden de vrouwen achteraf als veel minder aantrekkelijk en interessant. Veel mannen voelde zich geïntimideerd en lieten weten dat ze de vrouwen niet als date material zagen.

De afgelopen eeuw is de machtsverhouding tussen de mannen en de vrouwen drastisch gewijzigd. Toch blijft het waardenpatroon bij mannen vaak onbewust volgens het conservatieve patroon. En een slimmere vrouw hoort daar blijkbaar niet bij. Het gevolg is dat knappe en intelligente vrouwen vaak langer single blijven. 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur