YouTube krijgt problemen met gewelddadige kindervideo’s maar niet opgelost (video)

321

De afgelopen maanden is er opnieuw grote ongerustheid over een bizar YouTube-fenomeen, ook wel bekend als ‘Elsagate’. ‘s Werelds grootste videowebsite wordt namelijk overspoeld met animaties met in de hoofdrollen populaire figuren als Elsa, Spider-Man, Peppa Pig, met een nogal gewelddadige en expliciete inhoud.

In een week tijd heeft YouTube 150.000 video’s verwijderd, 270 accounts geblokkeerd en de reactiemogelijkheden bij 625.000 video’s gesloten.  Ook maakte het bedrijf bekend dat er voortaan scherper toezicht komt op video’s die voor kinderen te zien zijn.

Die video’s lijken in eerste instantie onschuldig, maar eindigen vaak in allerlei seksueel getinte of zelfs gewelddadige scenario’s. Kinderen worden na het kijken van een onschuldige video door het algoritme van YouTube naar soortgelijke content geleid, maar helaas met minder onschuldige verhaallijnen.

Aangezien de video’s geschikt zijn voor jonge kijkers betekent het dat adverteerders hun merk laten zien rondom dat soort video’s en die kunnen daar uiteraard niet mee lachen. Een aantal grote bedrijven heeft daarom besloten voorlopig geen reclame meer op YouTube te maken. Onder meer Mars, Adidas, Deutsche Bank en HP haalden hun advertenties van het videoplatform omdat die werden vertoond bij filmpjes waarop ongepaste inhoud te zien is.

Of YouTube erin slaagt om alle content te controleren is maar de vraag, want er worden ongeveer 300.000 video’s per dag geüpload op YouTube. Om maar een voorbeeld te geven: onderstaande video is nog steeds te bekijken op de site;  Elsa’s voet die gespietst wordt door een roestige spijker. Niet echt kijkmateriaal waarmee u uw kroost wilt betrappen.

 

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur