Zo kwam het idee van de toetscombinatie Control-Alt-Delete (video)

501

Inloggen op een Windows-computer die met een paswoord is beveiligd, is onmogelijk als je maar beschikt over twee vingers.

Zelfs Bill Gates heeft spijt van de toetsencombinatie Control-Alt-Delete. Mocht hij de tijd kunnen terugdraaien, zou hij deze drie toetsen vervangen hebben door één losse toets, zo liet hij onlangs nog uitschijnen in een interview.

Maar de miljardair de schuld geven van deze ongelukkige toetsencombinatie zou niet fair zijn. Want in feite was het een werknemer van IBM, David Bradley, die de combinatie voor de IBM-computers in de jaren tachtig bedacht.

Als ze vastliepen, konden de computers zo weer worden herstart. En om te voorkomen dat iemand per ongeluk een herstart-toets zou indrukken, was het juist de bedoeling om een ingewikkelde combinatie van toetsen te bedenken: eentje die onmogelijk met één hand kon worden aangeslagen.

Microsoft nam die combinatie begin jaren negentig over in hun Windows 3.x besturingssysteem om een taak te annuleren of een computer te herstarten. Vandaag de dag heeft Control-Alt-Delete nog extra functies zoals het vergrendelen van een pc of het afmelden van een gebruiker.

Beneden hoor je de uitvinder zelf aan het woord. Of we hem dankbaar moeten zijn, laten we aan jouw vakkundig oordeel over.

REACTIES