Zo lang overleeft sperma in en buiten een lichaam

905

Hoewel een man elke dag miljoenen zaadcellen aanmaakt, overleven vele zaadcellen niet lang in een vrouwenlichaam, en al helemaal niet lang erbuiten.

Elke dag maakt het mannenlichaam gemiddeld 72 miljoen zaadcellen aan. Bij een normale ejaculatie van 5 milliliter komen er tussen de 300 tot 500 miljoen zaadcellen vrij. Hoe lang ze vervolgens overleven, hangt sterk af van waar ze terechtkomen.

In de baarmoeder

Er is geen betere plaats voor zaadcellen dan de baarmoeder van een vrouw, behalve de testikels dan, waar zaadcellen tot 74 dagen lang overleven. Sperma overleeft gemiddeld twee dagen lang in een baarmoeder, hoewel er bij het binnenkomen al duizenden zaadcellen sterven.

Tijdens de eisprong loopt dat zelfs nog op tot vijf dagen, want bij een eisprong is de vagina extra warm en vochtig en is er uitzonderlijk veel baarmoederhalsslijm aanwezig dat de zaadcellen voedt. Komt het zaad in de eileiders terecht, dan kan het zelfs zeven dagen lang overleven, maar langer dan dat zal sperma nooit overleven.

In de mond

Jawel, de mond van een mens is ook een redelijk veilige plaats voor zaadcellen omdat het er warmer is dan buiten het lichaam, vochtig en er veel schuilplekjes zijn zoals tussen het tandvlees en dergelijke gleufjes. Sperma kan daarom tot twee dagen lang overleven in de mond, hoe creepy dat ook mag klinken.

Op de huid

Buiten het lichaam is sperma een veel korter leven beschoren. Zaadcellen overleven slechts enkele minuten op de huid, al hangt het er wel van af waar het sperma terechtkomt. Landt het kwakje in de buurt van een vochtige plek, zoals de vagina of bezweette handen of andere lichaamsdelen, dan leven de zaadcellen tot twintig minuten lang. Pas dus toch maar op met voor het zingen de kerk uit gaan…

In bad

Sperma kan langer leven in een warme, vochtige omgeving dan op droge plekken. In bad kan het dus langer leven dan op de grond. Zit je met een vrouw in bad en ejaculeer je, dan is de kans echter zeer klein dat mevrouw zwanger wordt door de veel grotere hoeveelheid water ten opzichte van de 5 milliliter sperma.

Bovendien sterven zaadcellen heel snel als ze in aanraking komen met zeep of andere chemicaliën. Stel dat een man dus ejaculeert in een zwembad, dan is de kans dat een vrouw in datzelfde zwembad zwanger raakt, tenzij ze haar vagina opent. Maar laat ons ervan uitgaan dat dat niet al te vaak voorkomt.

Op lakens, zakdoekjes, enzovoort

Komt een kwakje terecht op de grond, op je lakens, in een zakdoek of waar dan ook, dan is het binnen enkele minuten over & out. Eenmaal het sperma droog is, zit er geen leven meer in. Laat ons dus een minuut stilte houden voor de miljarden zaadcellen die we met z’n allen al vermoord hebben in ons leven.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur