Zoveel Afrikanen zijn van plan om binnen de 5 jaar naar Europa te komen

1.392

De vluchtelingencrisis is al een tijdlang aan de gang, en het lijkt er niet op dat er spoedig een einde aan zal komen.

Het Amerikaanse Pew Research Center brengt vooral demografische en sociaalwetenschappelijke onderzoeken in kaart. Het is hen ook niet ontgaan dat er de laatste jaren een grote vluchtelingenstroom van Afrika naar Europa is, en ze besloten verder poolshoogte te nemen.

Uit hun bevragingen blijkt, dat vooral Nigerianen het liefst hun continent ontvluchten. Maar liefst 45 procent van hen, wil graag binnen de vijf jaar richting Europa. Dat zou neerkomen op 88 miljoen Nigeriaanse vluchtelingen, want Nigeria is het drukst bevolkte land van Afrika. Ook een belangrijk deel van Tunesiërs, Kenianen, Ghanezen en Senegalezen hopen op een beter leven in Europa. Alles bij elkaar – met Nigeria erbij – zouden zo’n 112 miljoen Afrikanen binnen de vijf jaar willen verkassen naar Europa.

Een cijfer dat overigens niet helemaal juist is, want landen als Ethiopië, Eritrea en Soedan – waar eveneens veel vluchtelingen vandaan komen – werden niet opgenomen in de studie.

Waarom Afrikanen massaal hun continent willen verlaten? Volgens Pew Research Center is dat te wijten aan de overbevolking ginds, en het gebrek aan toekomstperspectieven die daar deels uit voortvloeien. Want hoe meer koppen, hoe minder kans op het vinden van werk en hoe groter de voedselschaarste.

Je zou kunnen zeggen: die Afrikanen moeten dringend stoppen met zoveel kindjes maken. Maar omdat de mensen ginds zo arm zijn, en slechts weinigen er recht hebben op pensioen, maken koppels ginds er zoveel mogelijk kinderen opdat die later, op hun ouwe dag, zouden kunnen zorgen voor hen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur