Zoveel kost het voor Apple om iPhone XS Max te produceren

997

De nieuwe iPhone Xs Max ligt in thans in de winkel en voor 1.259 kan je het toestel kopen. Maar hoeveel kost het nu eigenlijk voor Apple om zo’n toestel te maken?

Apple’s nieuwste mobieltje, de iPhone Xs Max, kost in de goedkoopste uitvoering – 64 GB – in de winkel. Het Britse Metro vogelde uit hoeveel het toestel eigenlijk voor de fabrikant zelf kost. Het duurste onderdeel dat erin zit is het 6,5 inch grote scherm. Dat kost 80 dollar: omgerekend zo’n 69 euro. Ook de gloednieuwe processor, de Apple A12, is niet goedkoop om te produceren. Die kost 62 euro om precies te zijn. Het geheugen komt op ongeveer 55 euro, de behuizing zo’n 50 euro en de camera komt op 39 euro.

Tel al die dingen bij elkaar op en je weet: alle onderdelen die samen de iPhone XS Max vormen, kosten samen 355 euro.

Maar je gloednieuw toestel komt natuurlijk in een mooi doosje en met een oplader. Daarnaast steekt Apple ook nog wat tijd en geld in de promotie van het toestel. Bij het toestel hoorde de nieuwste IOS 12-software en ook dat kost geld om te ontwikkelen. Tot slot kruipen er ook nog enkele euro’s in de distributie van het mobieltje.

Met al die dingen erbij, kost de nieuwe iPhone XS Max plusminus 380 euro. De overige 879 euro zijn BTW, de winstmarge van Apple en die van de winkelier. Hoeveel een winkel verdient per toestel, hangt af van hoeveel toestellen die verkoopt. Hoe meer hij er weet te slijten, des te groter zijn winstmarge.

In welke landen iPhones het goedkoopst zijn, kan je hier lezen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur